HAK İHLALİ Mİ AYRICALIK MI

 

HAK İHLALİ Mİ AYRIMCILIK MI

 

Mustafa Balbay tahliye edildi. Gerekçe Hak ihlali. İnsana sormazlar mı bu ülkede hak ihlaline düşen bir tek Mustafa Balbay mı var?

Mustafa Balbay Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili ve herkesin çok yakından tanıdığı bir gazeteci, seçimlerde geldiğine göre alınan bu kararla yapılan bir ayrıcalık veya ayrımcılık mı?

Hak ihlali ise bu ihlali yapanların yaptıkları yanlarına kar mı kalacak.

Elbette hak etmediği halde yıllarca mahkum edilen birisinin tahliye edilmesi insanlık açısından mutluluk vericidir. Ne yazık ki  bir taraftan suçlu sayılırken diğer taraftan tahliyesine karar verilmesi düşündürücüdür.

Burada konu Mustafa Balbay değildir o sadece bir örnektir.

Yasaları hazırlayanlarla uygulayanlara sormak gerekiyor. Nasıl bir anlayış yada nasıl bir yasa hazırlanıyor ki birilerinin o yasayı kullanarak bir başkasını müebbet yada uzun süreli mahkümiyetine karar verirken bir başka mahkeme yada yargıç tahliyesine hatta beratına karar verebiliyor.

Sanırım Mustafa Balbay emsal gösterilerek daha birçokları da tahliye edilecektir, edilmelide.

Mustafa Balbay’ın arkasında muhalefet basın var, CHP var, siyasi bir güç var ve iktidar bu gücün karşısında duramadı ve mahkemeyi etkileyerek çıkarttılar diyenler var. Şayet bu görüş yada iddia doğru ise vay gele bu ülkede yaşayan kimsesizlere.

Hani bir söz vardır.

Kimsesiz hiç kimse yoktur herkesin var kimsesi,

Kimsesiz kaldım medet kıl kimsesizler kimsesi.

Vicdanlı birileri de çıkıp kimsesizlerin kimsesi olacağı kanaatini hala yitirmiş değiliz.

Suç işleyen birisi mutlaka işlediği suçun bedelini ödemelidir. Aksi halde insanlık ortadan kalkar.

Bizim ülkemizde gücü gücüne yetene diye bir söz vardır. Buradan hareketle güçlüyle güçsüzleri ayırmak, zenginle fakiri ayırmaktan farksız bir anlayış olur.

Tahliye edilen Mustafa Balbay’ın yakınlarının mutluluk gözyaşları birçoklarını da etkiledi elbette ama tahliye edilmeyenlerin yakınlarının durumunu kimler görebildi?

Çaresizlik içerisinde bekleyenlere bakalım. Bu örnek siyasi bir örnek olmaktan ileri gitmeyebilir ama hani bir de kader mahkümleri vardır. Onlar ne yapacaklar.

Bugün yapılana bir kez daha dönmek gerekirse alınan bu karar gerçekten Hak ihlalinin olduğunu mu çağrıştırıyor yoksa ayrımcılık mı yapıldı.

Ama asıl sorun başka.

Kulislerde söylenen bir başka iddia, AKP ile Cemaatin kavgası Anayasa mahkemesine kadar uzandı ve böyle bir sonuç çıktı.

Cemaat AKP ve Tayyip Erdoğan’a ders vermiş oldu diyenler duyulmaya başlandı.

Bu iddia umarım doğru çıkmaz ve asılsız olur. Bu iddia doğru olmasa da doğruya yakın bile olsa işte işler o zaman arap saçına döner.

Gücü yeten yetene denilen noktaya kısa yoldan gelinmiş olur.

Bir başka kafa karıştıran soruda çıkıyor ortalığa.

Cemaatler iyice güçlendi ve yapamayacakları yoktur, ellerini nereye uzatsalar istedikleri sonucu elde ederler diyenler bu örnekle haklı çıkmış olurlar.

Cemaat bu tavrı ile Anayasa Mahkemesine kadar el atabildi ise onlar açısından işler tamam demektir.

Hukuk devletinin özellikleri, yaptırımları, devrim yasaları tartışılır noktaya gelinmiş olur.

Bir başkası da kalkar ve Anayasa da cemaatlerin eline geçmişse artık yönetimde değişir ve Tekke ve zaviyeler yasasının tartışılması da kendiliğinden ortadan kalkmış olur.

 

Yıllardır tutuklu bulunan hatta mahküm olan sekiz Milletvekilinden CHP li olan iki Milletvekili tahliye oldu. İçeride 1 MHP, 5 BDP Milletvekili var. Bekleyip göreceğiz aynı gerekçelerle onlarda tahliye edilecekler mi?

Şayet içerideki bütün Milletvekilleri tahliye edilirde benzeri suçlardan içeride olan milletvekili olmayan insanlar kalırsa işte o zaman ihlalden çok ayrımcılık olur ve bugün alınan kararında hiçbir önemi olmaz.

Cemaat iktidar kavgası işte o zaman netleşmiş olur.

Şartlar ne olursa olsun, düşünce suçundan ötürü tutuklanan herkese haksızlık edildiği kanaatindeyim. Bu yasalar değişmeli. Bugün İnsan Hakları günüdür.  Haksız yere cezaevlerinde olanlar derhal serbest bırakılmalı.

Balbay nezdinde onlara da geçmiş olsun.

10.12.2013

Abbas TAN