CEMEVİNİ MEVLEVİHANE GİBİ GÖREN DEVLET TC.

         CEMEVİNİ MEVLEVİHANE GİBİ GÖREN DEVLET TC.

 

Biz yazıp söylemekten usandık ama Devlet adına çıkıp konuşan devletin büyük memurlarından birisi ne söylediğini bilmeden konuşup duruyor.

Devlet adına yani TC adına konuşan kişi Diyanet İşleri Başkanı Prof Mehmet Görmez. Gerçekten görmez birisi, hem görmüyor hem de göremiyor. Ne zaman AKP ve onun uzantıları sıkışsa imdatlarına DİB başkanı Görmez yetişiyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaştığı şu günlerde yine yeni bir gündem yaratılması gerekiyor olmalı ki Diyanet İşleri  Başkanlığı Cemevlerini birine benzetmeye çalışıyor.

Bu tip insanlar devleti devlet olmaktan çıkarttı,zaman gelecek İslamiyeti de İslamiyet olmaktan çıkartacaklardır.

Hiç ilgisi alakası olmayan birisinin Cemevlerini tarif etmesi düşündürücüdür.

Cemevlerinin statüsü konusunda sorulan soruya;

 

   “Cemevini bir Mevlevihane gibi, Bektaşi dergâhları gibi birer niyaz evi içinde Allah’ın zikredildiği, anıldığı mekânlar olarak biliyorum. Cemevlerini caminin karşısında camiye alternatif farklı bir dinin mabedi gibi görmek Aleviliği farklı bir din gibi göstermenin çabası olarak ortaya çıkmıştır demiştir.

Biliyorum dediği konuyu bilmediği yada saptırdığı ortadadır.

Ey Görmez efendiye söylemek gerekir, senin bildiğin sana yeter ve Cemevleri ile ilgili tarif etmeye kalkışma.

Kim bu konuda ne sözlerse söylesin Cemevleri Alevilerin ibadethanesidir.

Kafalarını hangi taşa vururlarsa vursunlar, Aleviler ibadetlerini Cemevlerinde yaparlar ve burası da Alevilerin tek ibadethanesidir.

 

Sözde Diyanet İşleri Başkanlığı mezhep kökenli çatışmaları durdurmak için bölgedeki Din adamlarını İstanbul’a davet  ederek akiller heyeti kurup müzakerelere başlayacakmış. Bu onların kendi işleri, ne yapacakları bizi çok ilgilendirmiyor ama mezhepler arası sonunların içerisine Aleviliği de sıkıştırarak hem Alevilikle ilgili laflar edecek hem de Aleviliği bir mezhep gibi gösterecekler.

Hiç kimsenin Aleviliği mezhep olarak göstermeye hakkı yok, kimse de bu konuda sınırı aşmasın ve herkes işine baksın.

Aleviliğin ne olduğu, ibadethanesinin neresi olduğuna Aleviler karar  verir ve herkes de bunu kuzu kuzu kabul eder. Bunun başka bir izah tarzı olmaz.

Cemevleri Camiye alternatif gösterilmemeli deniyor.

Hiçbir Alevi cemevini camiye alternatif olarak göstermez, gösteremez.

Cami İslam aleminin ibadethanesi olarak kabul görür.

Cemevleri Alevilerin ibadethanesi olarak kabul görür ve hiçbir ibadethane bir başka ibadethanenin alternatifi olmaz,olamaz.

 

Diyanet Aleviliği tanımlamaz demiş olmasına rağmen kendilerine göre her şeyi söylüyor ve herkes de buna seyirci kalıyor.

Öncelikle Diyanet İşleri Başkanlığını uyarmak gerekir.

Kuruluş yönetmeliğinde ve DİB ile ilgili kanunda Alevilikten bahsetmediğine göre Görmez de görmemeli.

İktidar yetkilileri bu tip konuşmalara müsaade etmemeliler ama asıl bu konuda duyarlılığı Aleviler ve Alevi kurum yetkilileri göstermelidir.

Sadece bir açıklama yaparak geçiştirmek son derece üzücüdür. Gereksiz konuşanları da sessiz kalanları da kınıyorum. 08.07.2014

Abbas TAN